Sådan optimerer du billederne på dit website

Sådan optimerer du billederne på dit website

Gør din hjemmeside og webshop hurtigere og mere attraktiv ved at optimere dine billeder. Billederne på websitet vil ofte være det første som brugeren ser og det kan derfor være afgørende for, om brugeren får en god eller dårlig brugeroplevelse på websitet. De store billeder på dit website sænker hastigheden, hvilket kan påvirke oplevelsen negativt for brugeren. Derfor opfordrer vi hos Brand by Hand alle vores kunder til at øge indlæsningshastigheden ved at klargøre alle sine billeder på websitet.

Der er flere fordele ved at optimere websitets billeder. F.eks. vil du opleve, at websitet kræver mindre serverplads, hvilket også gør det muligt at lave hurtigere sikkerhedskopier af websitet. Derudover vil dit website automatisk rangere højere på Google, hvis du optimere dine billeder, da en langsom indlæsningshastighed er en algoritme, som Google slår ned på.

Ønsker du at få mere viden om billedeoptimering? Så læs med videre, hvor vi deler ud af vores viden og kommer med tips.

Hvilke billedeformater skal jeg bruge?

Billedeformatet på dit website kan afhænge af, hvor hurtigt det bliver indlæst. Men det kan være svært at finde de rigtige billedeformater til websitet, da det afhænger af, hvordan billederne bliver brugt. F.eks. kan man bruge billeder for at spare plads, måske ønsker man at vise billeder i høj kvalitet eller måske man ønsker at have en animation. Der findes forskellige formater derude, dog har vi i dette blogindlæg taget udgangspunkt i JPG og PNG.

JPG har den fordel, at formatet optager meget lidt lagerplads og derfor hurtigt kan uploades eller downloades. Derudover har JPG også den fordel, at det er godt til fotografier og komplekse billeder, der indeholder mange farver og skygger. Med JPG formatet har du selv mulighed for at vælge mellem 5 forskellige kvaliteter at gemme filen i; Maximum, very high, high, medium og low. Dog er det vigtigt at huske på, at kvalitet og filstørrelse altid går hånd i hånd.

PNG vil automatisk være en større fil sammenlignet med JPG-formatet. Indenfor PNG findes der to forskellige PNG-formater; PNG-8 og PNG-24.
PNG-8 formatet har en begrænset farve paletter med 256 farver. Det vil sige, at selvom filstørrelsen er mindre, så er muligheden ikke velegnet for fotografier. Derimod har PNG-24 mulighed for at leverer en højere kvalitet, men ikke uden at det vil give en større filstørrelse.
En af fordelene ved PNG er, at formatet tillader transparente baggrunde, da man kan ligge et billede ovenpå et andet element. Derfor vil PNG typisk blive anvendt til webelementer som logo, knapper m.m.

Hele formålet med at formatere billeder er, at finde balancen mellem den laveste filstørrelse og en acceptabel kvalitet.

Hvilke værktøjer kan jeg bruge til at optimere mine billeder?

Der findes der mange online programmer og værktøjer, som kan hjælpe dig med at optimere dine billeder uden at du skal gå på kompromis med kvaliteten. Vi anbefaler programmet ”Tiny PNG“, da programmet er meget brugervenligt, gratis at anvende og hurtig til at komprimere billeder. Med Tiny PNG har du mulighed for at uploade op til 20 PNG og JPG filer af gangen, som kan blive optimeret indenfor kort tid. Der findes også andre gratis programmer eller værktøjer, som er gode til at optimere billeder. f.eks:

Sådan fungerer Tiny PNG:

Selvom programmet hedder Tiny PNG, er det også muligt at komprimere JPG filer. Herunder viser vi step by step, hvordan du nemt kan bruge programmet Tiny PNG.

Step 1: Upload din fil til programmet ved at placere filen i boksen med de stiplede linjer. Herefter vil Tiny PNG automatisk gøre alt arbejdet og komprimerer filen for dig.

Step 2: Tiny PNG gør dig opmærksom på, hvor meget den uploadede fil er blevet komprimeret. Dette kan eksempelvis ses i procenter ud fra filen. Når filen er komprimeret kan du trykke på ”download” for at hente den nye fil ned på computeren.

Tip fra en digital designer

Kan det være svært fra website til website at give en idé om, hvad et billede skal fylde, da det kommer meget an på, hvordan billedet bliver brugt og ikke mindst hvor mange billeder, der er på websitet. Vi vil altid anbefale vores kunder, der har mange billeder f.eks. webshops, at have så små filer som overhovedet muligt. Vores digitale designere vil anbefale websites med mange billeder at en fil er under 200 KB. De små filer vil hjælpe websites med at holde hastigheden og dermed også rangeringen.

Hvis du sidder med spørgsmål eller vil have hjælp til at optimere dine billeder på dit website, så kontakt os endelig. Hos Brand by Hand vil vi gerne hjælp dig med at øge hastigheden på dit website!

Måske dette også kunne interessere dig...